Wednesday, July 18, 2012

doktor cinta - dyadila

buku dipinjam dari library LPPKN

Pertemuan pertama Mazliana dan Tengku Iskandar bila mana secara tak sengaja kaki Tengku Iskandar terseliuh  akibat bermain bola sepak.  Azlin kakak Mazliana mempunyai klinik sendiri dan bilamana Mazliana enggan mengikuti Azlin keluar makan maka Mazliana ditinggalkan sebenatar duduk di bilik Azlin.   Sempat Maz beranggan2 menjadi doktor dengan memakai uniform doktor Azlin dan duduk di kerusi Azlin.  Secara tidak disangka2, Tengku Iskandar dan Zikri merempuh masuk tanpa menegtahui Mazliana bukanlah doktor yang sebenarnya.  Mereka ke sana kerana kaki Tengku Iskandar terseliuh kerana sememangnya Is tidak pernah  bermain bola sepak.

Sekali lagi mereka terserempak ialah semasa Maz ke pejabat Syamin dengan menyamar sebagai orang tua (ibu Syamin) dengan tujuan untuk mengenakan Syamin.  Tengku Iskandar dan Zikri yang kebetulan melalui tempat perjumpaan mereka tidak mengenali Maz, namun Maz yang perasan akan mereka terus gelabah bila mengetahui 2 orang yang dikelentongnya tempohari berada di depannya.

Syamin iaitu  rakan baik Maz sebenarnya adalah merupakan setiausaha kepada Tengku Iskandar.  Semua staff tau perangai Tengu Iskandar yang keras kepala dan tidak mesra dengan staffnya.    Is menjadi begitu akibat dari kecewa cinta dengan Julia Hana iaitu seorang modal popular.

Tengku Iskandar  seterusnya juga merasa tertekan bilamana diminta oleh bondanya untuk memperkenalkan teman wanitanya.  Jika  tidak beliau akan dijodohkan dengan Tasha.  Setelah berbincnagn dengan Zikri, mereka telah memilih Mazlina untk berlakun sebagai teman wanita Is.  Ini kerana telah 2 kali mereka terserempak dengan Maz yang sedang berlakun.  Walau pada mulanya Tengku Iskandar membantah, namun akhirnya bersetuju kerana tiada jalan lain.

Mazlina walau agak kasar dan selalu bercakap ikut sedap mulut sahaja namun bila berhadapan dengan keluarga Tengku Iskandar, beliau pandai membawa diri.  Beliau amat disenangi oleh keluarga Tengku Iskandar berbanding dengan Tasha yang manja dan terlalu sosial.  Tengku Iskandar sememangnya tidak mau mendekati perempaun setelah kecewa akibat perkahwinan tak jadinya dengan Julia Hana yang lebih mementingkan glamor.

Maz memusuhi Johan (tunangan kakaknya Azlin) sejak dari zaman kuliah lagi yang mana Johan adalah pensyarahnya.  Lebih2 lagi bilamana Maz terserempak dengan Johan yang sedang mesra bersama seorang perempuan menyebabkan Maz bertambah2 benci dan menggangap Johan tidak jujur dengan kakaknya.

Maz terpaksa bertunang dengan Iskandar bagi mengaburi mata keluarga berkenaan lakonan mereka. Sebenarnya telah dibuat surat perjanjian bahawa peruhubungan mereka ini ada tempoh masanya.   Dari sehari ke sehari keluarga Tengku Iskandar tambah menyenangi Maz.  Lebih2 lagi pabila keluarga Tengku Iskandar melihat beliau telah boleh tersenyum dan tidak muram seperti selalu akibat kecewa cinta.   Semasa keluarag Maz menunaikan fardhu haji Maz telah diajak duduk bersama mereka.   Walau berasa berat hati namun Maz tiada alasan untuk membantah bila mana kedua2 keluarga mereka telah bersetuju.

Tengku Iskandar juga sebenarnya suka dengan cara Maz yang bersahaja dan suka bertikam lidahnya..ada saja yang hendak digaduhkan bila mereka bersama..namun sikap mereka akan berubah bila dihadapan kelurga Tengku Iskandar.  

Tasha yang mulanya memusuhi Maz akhirnya menjadi sahabat Maz bila mana Maz telah menyelamatkan dirinya dari diperkosa  dan seterusnya sedikit sebanyak memberi nasihat kepada Tasha.   Julia Hana pula yang dikecewakan oleh kekasihnya telah kembali mencari Tengku Iskandar.  Tengku Iskandar merasa teruja tanpa mengetahui agenda sebenar di sebalik kepulangan Julia Hana kepangkuannya.  Terjadilah perebutan antara Hana dan Tasha terhadap Is.   Maz sebagai tunangannya walau sedikit geram namun tetap berpegang pada perjanjian mereka dan pergaduhan antara Hana dan Tasha cuba dileraikan.  Is memandang Maz menyelesaikan masalah kedua wanita tersebut dan Is tetap menyebelahi Hana kerana dibutakan oleh cinta.  Tasha akhirnya mengalah kerana merasakan Maz sebagai tunangan Is lebih berhak terhadap diri Is dan cuba menyingkirkan Hana dari hidup Is.

Ibu Tasha tetapi ingin membalas dendam dnegan Maz kerana menggangap Maz punca anaknya tidak dapat bersama Tengku Iskandar.  Beliau bersekongkol bersama Liyana iaitu adik Johan yang berdendam dengan Maz dengan cerita lama kerana menyangka Maz ada affair dengan kekasihnya sedangkan Maz hanya berkawan rapat sahaja dengan kekasih Liyana.  Akhirnya Maz tertangkap basah dengan.   Rentetan dari  peristiwa itu keluarga Maz amat  kecewa dan tanpa diduga ibubapanya  pula meninggal akibat kemalangan.

Mazlina begitu tertekan dan selepas keluarga Tengku iskandar mengetahui kisah mereka yang sebenarnya maka Maz telah menamatkan lakonan mereka.  Maz telah membawa diri keluar negara utk tinggal bersama kakaknya Mazlinda.   Beberapa tahun beliau di sana dan Tengku Iskandar akhirnya mengaku bahawa beliau juga menyukai/merindui Maz lebih2 lagi bila mengetahui Hana hanya mempermainknya.  Is mengetahui kesilapannya yang banyak terhadap Maz, dan Maz yang berasa sakit hari masih belum sembuh sepenuhnya kelukaan dihatinya.  Di luar negara Maz tinggal di rumah sewa Hadi iaitu  seornag pelukis yang amat dikenali.  Pertama kali Maz berjumpa Hadi adalah di galeri di KL dan tidak menyangka kakaknya menjadi jiran Hadi di luar negara dan duduk pula di rumah sewa Hadi di sana.  Hadi menceriakan sedikit diri Maz, dan kepulangan Maz  ke Malaysia memyebabkan Mak Long dan Pak Long serta keluarga mendesak  Maz mengahwini Hadi kerana sememangnya Hadi juga menyintai Maz.  

Maz kerapa menerima jambangan bunga bersama nota2 cinta dari doktor cinta, namun tidak mengetahui siapa empunya diri.  Dari luar negara sampai balik ke Malaysia beliau terus menerima bunga tersebut.  Tarikh perkahwinan Maz dan Hadi kian hampir, namun tidak nampak Maz gembira dengan majlis tersebut.  Hadi sedar akan hal tersebut.  Walau puas dikorek Maz tetap menyatakan kegembiraannya walau semua orang tahun situasi sebenarnya.   Akhirnya kasih Maz dan Tengku Iskandar bersatu semula bila Hadi sanggup berkorban untuk insan yang dicintainyaa.  Manakala Hadi pula memilih Syamin untuk menjadi teman hidupnya.  Syamin betul2 gembira kerana beliau adalah peminat setia Hadi nombor 1.  Dan Maz juga tau bahawa doktor cinta yang kerap menghantar jambangan bunga dan nota2 cinta itu adalah dari Tengku Iskandar sendiri.