Tuesday, August 25, 2015

AWEKKU MINAH LATAH - AIDA ADIA


AWEKKU MINAH LATAH
AIDA ADIA
Buku dibeli pada 7 Ogos 2015

Macam biasa akan date dengan Aida kalau nak ambik buku dia. Jumpa tempat biasa sambil ngeteh dan berborak-borak lagi pada 7 Ogos 2015 di Sogo berhampiran pejabat kami.   Awakku Minah Latah adalah buku kedua beliau.  Sama topnya dengan buku pertamanya "SAYA TETAP NAK AWAK".

Siti Maisara merupakah gadis kampung yang brutel.  Namun tiada siapa tahu beliau menghadapi konflik keluarga.  Ayahnya membeza-bezakan antara anak lelaki dan perempuan.  Sejak kecil anak-anak lelaki ditatang manakala anak-anak perempuan tidak diendahkan.  Ibunya yang sering diherdik, dicaci maki dan ayahnya mudah naik tangan bila marah.  Ibubapanya telah dua kali bercerai namun mereka bersama semula.

Maisara sejak kecil telah mula bekerja bagi mencari duit sendiri.  Perbelanjaan beliau ke pusat pengajian tinggi juga adalah hasil dari usaha beliau sendiri mengumpul duit semasa lepas SPM dan juga mendapat pembiayaan PTPTN.  Ayahnya tidak pernah mengambil kisah akan pelajaran anak-anak perempuannya.

Selepas habis Diploma, Maisara bekerja sebagai guru tadika di kampungnay.  Kemudian beliau mendapat pekerjaan di sebuah bank di Kuala Lumpur.  Dari rumah beliau perlu menumpang adiknya menaiki motosikal selama 20 minit ke stesen Padang Jawa untuk ke Kuala Lumpur dan seterusnya kena berjalan kaki ke Lebuh Ampang untuk sampai ke pejabat.

Setelah tiga bulan bekerja, ayahnya meminta beliau membuat pinjaman bank kerana menganggap mudah baginya berbuat demikian kerana beliau bekerja di situ.  Begitu juga dengan abangnya.  Maisara naik angin dengan perangai mereka yang tidak pernah mengambil peduli tentang susah payah Maisara menanggung diri sendiri belajar tetapi dengan mudah pula meminta pertolongannya di kala mereka susah.  Jumlah yang dipinta pula bukannya sedikit iaitu sebanyak 20 ribu, sedangkan Maisara sendiri tidak tahu berapa banyak yang dia boleh pinjam.

Di pejabat Maisara disenangi oleh rakan-rakan kerana sikapnya yang cepat mesra dan telah menceriakan department beliau yang sebelum ini dianggap sebagai bilik mayat.   Maisara kurang rapat  dengan Zaim kerana sedari awal mereka seakan ada konflik iaitu di hari pertama Maisara datang untuk  temuduga.

Zaim yang berperwakan jambu dan suka menjaga penampilan mengalahkan wanita ini sebenarnya mempunyai konflik dalaman.   Beliau pernah menyukai lelaki dan akhirnya hubungan mereka putus kerana mengetahui perhubungan mereka tidak akan ke mana.  Zaim juga pernah kecewa kerana cintanya ditolak oleh wanita yang amat disukainya suatu ketika dulu. Zaim bersikap lembut dan melayan dengan baik  jika orang itu adalah lelaki namun dengan wanita beliau akan menjadi garang dan mulut seakan tiada insurans.

Konflik keluarga Maisara makin meruncing,  seorang abangnya terlibat dalam najis dadah, adik perempuannya tidak pulang ke rumah kerana mengikut pengkid, ayahnya juga telah 3 bulan tidak balik.  Kesemua tanggungjawab terbeban atas bahu Maisara.  Ibunya pula meninggal semasa bergelut dengan abang Sara yang ingin mengambi rantai dileher ibu mereka kerana ingin membeli dadah. 

Walau pada mulanya abang beliau direman namun akhirnya dilepaskan kerana siasatan menunjukkan ibunya meninggal akibat serangan jantung.  Adiknya Siti Musliha sejak keluardari  rumah tidak pulang-pulang dan bekerja sebagai GRO, abangnya Muaz menjalankan apa juga kerja yang mendatangkan wang walaupun menyalahi peraturan setelah dibuang bekerja dahulu kerana kerap pontang.   Ayahnya menjadi gelandangan kerana lari daripada ceti akibat berhutang. Baru kini beliau sedar bahawa kesilapan memberi kemanjaan yang berlebih-lebih kepada anak lelakinya tidak mendatangkan apa-apa manfaat pun kepada beliau malahan menjadikan diri beliau sebagai buruan Along.


Zaim dan Akmal menjadi makin rapat dengan Maisara setelah insiden mereka menjadi tempat Maisara mengadu dan seterusnya menguruskan segala urusan pengebumian mak Maisara.  Mereka mengetahui sejarah hidup Sara dan antara mereka kini tiada rahsia lagi.  Majikan serta rakan-rakan Sara ramai yang datang memberi penghormatan terakhir kepada ibu Sara.   Masalah yang bertimpa-timpa membuatkan Sara tidak dapat menjalankan tugasnya dengan baik dan akhirnya beliau dinasihatkan untuk bercuti panjang.

Zaim rajin ke kelab exclusive.   Di sana beliau terjumpa Dato' Zack iaitu orang kuat di companinya.  Dato' Zack yang sebelum ini dianggap sebagai seorang suami misali dan menjadi tauladan kepada semua masyarakat sebenarnya menjalani kehidupan buruk dibelakangnya.   Bagi menutup perbuatan jalang beliau, Dato' Zack telah mengupah orang untuk menghapuskan Zaim. Akibatnya Zaim mendapat kecacatan dimuka.  

Walau setiap hari Sara ke hospital untuk melawat Zaim namun tidak sekalipun beliau dapat berjumpa kerana Zaim berasa malu dan trauma.  Beliau hanya hendak berjumpa kakak dan juga pihak polis sahaja.  Berita akhirnya terbongkar juga bila mana pihak berwajib mendapati bahawa Dato' Zack ada terlibat di dalam kes menganiaya Zaim. Dato' Zack akhirnya meninggal kerana positif HIV manakala bekas isterinya pula mati akibat kemalangan.

Zaim pasrah dengan ketentuan yang terjadi terhadap dirinya. Kecacatan kekal yang terjadi membuat beliau segan untuk keluar. Sara dan keluarga banyak memberi sokongan kepada Zaim, begitu juga dengan Akmal dan bos mereka Mr. Sean Lionel.


Big bos mereka  iaitu Mr. Sean akhirnya memeluk Islam dan memaklumkannya semasa diadaka  hari keluaraga company mereka setelah enam bulan memeluk Agama Islam.  Sebelum ini beliau mencari-cari arah dan akhirnya Islamlah yang terbaik baginya.  Mr. Sean melamar Sara kerana beliau tau Sara seorang yang amat istemewa.  Dalam masa yang sama Zaim juga ada hati terhadap Sara.  Walau pada awalnya Sara bukannya wanita yang tersenarai dalam listnya  kerana keadaan diri Sraa sebelum ini.

Namun akhirnya Sara milih Zaim kerana beliau bukanlah mencari insan yang sempurna tetapi mencari insan yang sama-sama ingin memperbaiki diri.Dia Yang Ku Cinta - Indah Hairani


DIA YANG KUCINTA - INDAH HAIRANI

Cempaka Amna dan adiknya Iman Idham merupakan anak tiri kepada Tuan Khalid.  Mereka dibawa tinggal bersama Tuan Khalid dan Puan Marhanna bila ibu kandung mereka telah meninggal dunia.   Kedua anak yatim ini amat dibenci oleh Puan Marhanna dan mereka kerap diseksa dan dimaki hamun walau mereka hanya melakukan kesalahan kecil sahaja.

Anak kepada Puan Marhanna iaitu Lara Andrew juga mempunyai sikap yang sama seperti ibu mereka namun abang kepada Lara Andrew begitu baik dan amat menggambil berat tentang kebajikan kedua anak yatim ini.   Ini membuatkan Puan Marhanna dan Lara Andrew bertambah sakit hati kerana merasakan kedua mereka ada pembela mereka selain dari Tuan Khalid.

Hafidz Andrew dan Lara Andrew adalah juga merupakan anak tiri kepada Tuan Khalid. Mereka adalah anak kepada Puan Marhanna bersama bekas suaminya iaitu seorang lelaki inggeris.  Hafidz dan Lara dibawa pulang ke Malaysia bila Puan Marhanna dan suaminya bercerai.

Chempaka Amna yang tidak tahan didera oleh Puan Hanna telah mengambil keputusan untuk lari dari rumah mereka. Walau beliau berasa berat hati hendak meninggalkan adiknya yang OKU namun beliau berazam akan kembali mengambil adiknya semula pada suatu hari nanti.

Semasa melarikan diri beliau telah menaiki kereta Lukman yang kebetulan berhenti berhampiran tempat persembunyiannya   semasa   Lukman   melepaskan   hajat. Kehadiran Amna di dalam kereta tersebut disedari oleh Lokman bila mana kereta beliau hampir kemalangan.   Amna yang juga terkejut pada waktu tersebut telah menjerit ketakutan dan membuatkan Lukman juga terkejut sana kerana beranggapan ada hantu dalam kereta beliau.

Setelah bersoal jawab dan memarahi Amna, Lukman hendak menyerahkan Amna ke balai polis namun Amna telah nekad terjun dari kereta kerana tidak mahu dihantar pulang semula ke rumah Puan Hanna.


Amna mendapat luka2 ditangannya dan pengsan.  Lukman terpaksa membawa dan meninggalkannya di hospital kereana beliau terpaksa menghadiri mesyuarat.   Namun sebelum Lukman sampai semula untuk membawa beliau keluar, Amna telah menghilangkan diri.


Amna menaiki teksi yang dipandu oleh Patrik dan meminta beliau menghantarnya ke mana-mana hotel yang murah. Namun Patrik yang merasakan Amna kurang selamat tinggal di hotel murah telah menghantar Amna ke hotel yang dirasakan selamat.  Amna yang tidak kecukupan wang berasa resah dan buntu berada di hotel tersebut.  Beliau kemudiannya mencari surau untuk bersembahyang dan akhirnya terlelap.  Namun beliau telah dikejut dan dimarahi oleh pengawal keselamatan di situ yang beranggapan beliau ingin mengambil kesempatan duduk secara percuma di surau hotel berkenaan.

Beliau terpaksa keluar dari hotel tersebut walau jam pada waktu  tersebut telah melangkawi jam 12 tengah malam. Sewaktu Amna di luar hotel berkenaan, beliau telah didatangi oleh dua orang lelaki.   Lukman yang kebetulan berada berhampiran dengan tempat tersebut telah terlihatkan Amna dan terus menarik Amna menjauhi lelaki berkenaan.


TAK KUDUGA - RAMLAH RASHID


TAK KUDUGA

Lia lari ke Kuala Lumpur semasa hari pernikahannya bila dipaksa berkahwin dengan seupunya Shahrul. Ini membuatkan keluarga Mak Andak dan pak Andaknya marah serta malu.

Malang bagi Lia bila mana sahabatnya  Suzana yang berjanji mengambilnya di perhentian bas telah terlupa akan janjinya menyebabkan Lia yang kebingungan mengikut Neyli iaitu ibu ayam yang pada mulanya disangkakan ingin membantunya kerana tidak tahu arah ke mana beliau hendak tuju kerana waktu telah jauh malam.

Lia di bawa ke rumah Neyli dan di sana baru diketahui bahawa Neyli merupakan ibu ayam yang ditakuti dan sesiapa yang telah terperangkap tidak akan lepas darinya.  Ini diceritakan oleh Marry yang juga telah terjebak menjadi mangsa Neyli.  Banyak pesanan dan nasihat dari Marry untuk Lia.   Beliau juga membantu Lia bagaimana cara untuk melepaskan diri.

Lia dapat melarikan diri dan menyorok di kedai bunga Ah Cheong.  Di sana Lia diberi tempat tinggal dan makan oleh tauke.  Lia enggan keluar ke mana-mana apabila di ajak oleh Ah Siew iaitu anak saudara tauke kedai tersebut kerana bimbang diburu oleh orang-orang Neyli.  Namun akhirnya Lia tetap dapat dikesan dan beliau terpaksa melarikan diri dan terus memasuki kereta yang kebetulan berhenti di lampu isyarat ketika itu bagi menyelamatkan diri.

Setelah membawa Lia ke balai pollis, Datuk Firzat menempatkan Lia di kondonya.  Lia yang pada mulanya enggan akhirnya terpaksa menurut kerana tiada tempat lain yang hendak dituju.  Lia kemudiannya bekerja di pejabat Datuk Firzat dan hanya pemandunya Rani yang mengetahui adanya Lia di kondo tersebut.

Suatu hari Datuk Firzat yang terlupa Lia berada di kondonya telah membawa Zety ke sana.  Lia yang terlihatkan mereka berasa marah dan perbalahan timbul antara mereka.  Lia akhirnya mengambil keputusan keluar dari kondo tersebut kerana merasakan dirinya juga tidak selamat berada di sana kerana  Datuk Firzat juga bukanlah seorang yang baik.

Walau Datuk Firzat berkeras menghalang namun beliau tetap dengan keputusannya.  Walau bagaimanapun Lia yang selama ini menganggap Datuk Firzat sebagai bapanya kerap mengambil berat akan kesihatan Datuk Firzat.  Sakit demam Datuk Firzat hanya Lia dan Rani yang tahu.  Makan minum Datuk Firzat juga banyak yang diambil berat oleh Lia.  Lia jugalah yang telah banyak menyedarkan Datuk Firzat akan aktiviti-aktiviti kurang sihatnya selama ini.  Kerana Lia jugalah Datuk Firzat telah mula mengenali tikar sembahyang dan tidak lagi menjalankan aktiviti-aktiviti haramnya serta menjauhi rokok. 

Datin Mariah pernah menyerang Lia di kondo Datuk Firzat kerana menyangka Lia adalah perempuan simpanannya setelah mendapat maklumat dari seseorang.  Walau puas Lia dan Datuk Firzat menerangkan hal sebenarnya namun Datin Mariah tetap enggan percaya.  Datin Mariah kerap sibuk dengan akviti-aktiviti luar serta penulisannya dan tidak penah mengambil endah akan keperluan Datuk Firzat, sakit peningnya serta lain-lain.  Datuk Firzat yang kerap kesunyian menyebabkan beliau mengikuti rakan-rakan dan terjerumus ke dalam aktiviti-aktiviti yang kuang sihat.

Kehidupan Lia agak kucar kacir selepas beliau keluar dari kondo Datuk Firzat.  Beliau juga mendapat kemalanagn menyebabkan kaki dan tangannya cedera.  Lia akhirnya kembali bersetuju pindah masuk semula ke rumah yang disediakan oleh Datuk Firzat dan Datuk Firzat juga tidak sanggup melihat Lia dalam kesusahan.  Lia juga diberikan kereta agar mudah untuk beliau berulang alik ke pejabat serta kuliah.

Pabila mengetahui Lia adalah anak yang cerdik, Datuk Firzay telah menepatkan Lia di pejabat barunya bersama anak angkatnya Farami.  Kemesraan Farami dan Lia membuatkan Datuk Firzat sakit dada namun cuba dielak dari nampak ketara.  Dalam masa yang sama juga Lia telah jatuh sayang dengan Datuk Firzat dan tidak hanya menganggap Datuk Firzat sebagai ayahnya.  Farami menyatakan sukanya pada  Lia dan melamar Lia semasa majlis makam malam syarikat di hadapan orangramai. 

Lia serba salah kerana mengharap lafaz yang sama dari Datuk Firzat namun secara zahirnya Datuk Firzat seolah-olah melayannya sebagia anak walau kerap kali dilihat ada garis-garis cemburu di mata Datuk Firzat. 

Lia akhirnya bersetuju berjumapa orang tua Farami apabila puas duipujuk.  Datin Mariah yang mengenali Lia begitu marah dan terus memaki hamun Lia tanpa mahu mendengar penjelasan dari Lia.  Lia yang begutu kecewa telah pulang ke kampung  kerana begitu kecewa.  Beliau juga memohon maaf dari Mak Andak dan Pak Andak atas apa yang berlaku.  Mak Andak dan Pak Andak telah memaafkan beliau dan mereka juga sedar akan kesilapan mereka.   Shahrul pula telah berkahwin dengan Suzana.  Mereka berkenalan bila mana Mak Andak dan Pak Andak membuat laporan polis dan terpampang di dada akhbar akan kehilangan Lia.  Suzana telah ke kampung Lia kerana tau kesilapannya yang terlupa menggambil Lialah yang menyebabkan Lia hilang.  Akhirnya cinta berputik antara Lia dan Shahrul dan akhirnya mereka berkahwin.

Mak Andak mengsyaki sesuatu telah berlaku terhadap Lia bila mana Datuk Firzat ke kampungnya untuk berjumpa Lia, diikuti oleh Farami dan akhirnya Datik Mariah.  Datin Mariah memohon maaf bila  mana mengetahui cerita sebenar siapa Lia   di sisi Datuk Firzat.  Dr. Nizam yang menjadi doktor peribadi Datuk Firzat juga mengambil tempat menerangkan bahawa beliau juga dibantu oleh Datuk Firzat semasa hidupnya susah sehingga beliau berjaya menjadi seorang doktor sekarang,   Datuk Firzat membantu sesiapa jua yang dalam kesusahan tak kira lelaki maupun wanita. 

Lia yang serbasalah telah memohon diri sebentar sebelum memberi jawapan atas pinangan Datin Mariah untuk Farami.   Beliau membuat panggilan terhadap Datuk Firzat untuk mengetahui siapa beliau di sisi Datuk Firzat.  Selepas mendapat kata putus.  Lia mengambil keputusan menerima Farami walau kedua-dua mereka begitu kecewa kerana cinta mereka tidak kesampaian.  Namun menyintai tidak semestinya memiliki.