Wednesday, April 7, 2010

ANTARA DUA PERSIMPANGAN - SITI ROZILAH

CEMBURU SEORANG PEREMPUAN- SITI HAZNEZA ABDUL HAMID

Zikrillah & Dhiya berkawan rapat sejak mereka di darjah 4 lagi.  Keakrapan mereka membuatkan keluarga Zikrillah tidak senang kerana Dhiya dari keluarga yang tidak berada.  Keluarag Zikrillah berpindah ke Kuala Lumpur dengan tujuan untuk memisahkan keakrapan mereka.

Zikrillah berkahwin dengan Emilia kerana saling menyintai.  Dari hari pertama perkahwinan,  Emilia telah menunjukan tidak suka akan keakrapan suaminya bersama Dhiya.  Kerana keakrapan ini juga yang sering menjadi perbalahan di antara mereka.

Emilia telah disahkan mengandung,  namun atas sesuatu sebab kandungannya tidak dapat diselamatkan.  Seterusnya Emilai juga disahkan tidak lagi boleh mengandung.   Bagi membuktikan persahabatan mereka yang ikhlas Emi telah meminta Dhiya mengandungkan anak dari benih mereka.   Zikri dan Dhia menikah setelah mendapat persetujuan diperolehi Emi,  bagi emmbolehkan Dhia mengandungkan anak mereka.  Dhiya akhirnya mengandungkan apabila telah disuntik sperma Zikri dan Emi utnuk disenyawakan ke dalam rahimnya.  Atas naluri ingin menolong & juga kerana sayangkan Zikri,   Dhiya sanggup menjadi ibu tumpang bagi anak2 mereka.   4 orang anak yang dikandung dalam rahim Dhiya.  Walau Zikri adalah suaminya yang sah namun hubungan mereka tetap sebagai kawan baik sahaja dan mereka sebenarnya tidak eprnah sekalipin mengadakan hubungan suami isteri.

Keikhlasan Dhiya & Zikri masih tetap menjadi pergaduhan antara Emi dan suami.  Cemburu Emi yang terlampau hingga sanggup memusnahkan hidup Dhiya yang akhirnya beliau lumpuh di kedua belah kakinya.   Tangannya juga kudung dan mukanya cacat.   Kerana insiden itu juga menyebabkan Emi meninggal kerana beliau turut terkorban semasa insiden ingin menghapuskan Dhia dari hidup Zikri.   

Atas kepakaran masakini, tangan Dhiya dapat disambung semula.   Pembedahan mukanya juga dibuat namun Dhiya tetap perlu berkerusi roda.  Anak2  Zikri bersama Emi kesemuanya sayang akan Dhiya kerana pandai mengambil hati mereka.  

Dhiya akhirnya melahirkan 2 org anak dari darah dagingnya sendiri bersama Zikri selepas kematian Emi.   Walaupun beliau cacat,  namun pengorbanan Dhiya yang begitu besar terhadap keluarga Zikri memang tidak dapat dibalas  sampai bila-bila.  Biarlah org lain memandang rupanya buruk dan cacat namun kemuliaan hati Dhiya amat membanggakan Zikri.
ARCA DI CERMIN - SITI ROZILAH

Kamal, Lokman dan Azeem sering dimomokkan oleh org tua mereka dan juga org2 kampung bahawa Villa Idaman berwarna putih di puncak bukit tersebut berhantu dan ada org gila yg tinggal di sana.

Naluri anak2 nakal memang ingin mencuba dan pada suatu hari mereka telah ke sana utk mengetahui misteri di villa tersebut.  Di sana Azeem telah berkenalan dgn dgn Sofia yg juga dikenali dgn nama Tun  Fatimah yang sedang menaiki kuda putih waktu itu.

Pada ketika yg lain mereka  telah memasuki villa berkenaan & secara tidak sengaja Lokman telah terlanggar pelita di villa & mengakibatkan villa tersebut terbakar.    Kejadian tersebut kerap menghantui mereka sehingga mereka dewasa..terutamanya Azeem yang kerap teringatkan Tun Fatimahnya memandangkan mereka semua difahamkan bahawa kesemua penghuni villa tersebut terkorban.

Hakikatnya Sofea terselamat tetapi mukanya separuh terbakar akibat terkurung di bilik bawah tanah bersama pakcik Ben yang kurang waras yang dikunci oleh kembarnnya iaitu Kamaria.  Sofea tercedera kerana ingin menyelamatkan pakciknya.  Sofea terselamat dan tinggal bersama salah seorg penduduk kampung tersebut bersama2 Pakcik Ben dan enggan mengikut datuknya ke Singapura dan sememangnya datuknyua juga tidak megetahui yang Sofea masih hidup.

Sofea juga tidak mengetahui kembarnya masih hidup. Kamaria di bawa oleh datuknya tinggal di Singgapura sehingga dewasa.

Sofea mempunyai bakat melukis dan menulis.. Karya2 lukisannya ditandatanagn dgn initial PC dan hasi tulisannya dgn nama pena Putri Candan  Pendapatan Sofea sungguh lumayan yang mana pasaran dilakukan oleh Abg Nizar iaitu anak Makcik Limah keluarga yg membela beliau.

Sofea berkenalan dgn Amin anak kecil kampung tersebut yg kerap dipukul oleh ayahnya... suatu hari keadaan Amin yang teruk dibelasah dan pengsan membuatkan Sofea membawanya ke hospital dan semasa Amin dirawat di sana Sofea berkenalan dgn Dr Azman dan akhirnya mereka berkahwin.. Dr. Azman jugalah yang mengurukan pembedahan Sofea sehingga beliau kembali cantik seperti asal dan mereka hidup dgn amam bahagia walau pada asalnya ibu Dr. Azman tidak menyetujuinya kerana keadaan Sofea yang sungguh jelik.  Dalam masa yg sama Kamaria pula menjadi perempuan  simpanan Johanthan & seterusnya Datuk Zahari.. Kamarian membunuh Datuk Zahari kerana dendam dan juga cuba membunuh Lokman kerana Lokman agak berat hati memperisterikan beliau kerana beliau telah mengandung pd masa itu dan masa yg sama telah beristeri dan punyai anak. Lokman juga hampir maut kerana ditikam oleh Kamaria. 

Sofea telah mengadakan pameran lukisannya dan pada masa yg sama Kamaria mengetahui adiknya itu masih hidup.  Beliau cemburu dgn kejayaan & kebahagiaan Sofea.  Sofea telah diculik oleh Kamaria dan Sofea juga sebenarnya kasihan dgn keadaan Kamaria yg sentiasa malang.  Semasa polis datang ingin menangkap Kamaria Sofea telah bertindak seolah2 dialah Kamaria dan akhirnya yang ditangkap adalah Sofea.  Sungguh mulia hari Sofea kerana sanggup memberikan kebahagiaan kepada Kamaria agar beliau dapat mengecapi kehidupan berkeluarga bahagian sepertinya bersama Dr Azman sebelum ini dan kini dia pula mengantikan tenmpat Kamaria.  Namun begitu Azeem yang pernah merasakan adanya ikatan hati dgn Sofea sejak lama dulu tidak dapat dibohongi oleh Sofea kerana beliau tau Sofea telah bertukar tempat dgn Kamaria.

KIRANYA KAU BERBOHONG - MAIZURA MOHD EDERIS

Buku ni dibeli pada 1/4/2010
merupakah cetakan semula..
tapi sebab aku belum ada lg buku ni maka  aku belilah..
sebanyak 15 buah buku sekali aku beli..yalah masa ni ada jualan murah..maka aku ajdikan stok utk aku membaca bila free nanti.

Ariff dan Alia bercinta semasa mereka sama2 menuntut di University Cambridge.. 2 tahun menyulam cinta Alia terpaksa memohon Ariff melupakannya kerana beliau akan berkahwin dengan pilihan keluarga.

Akibat dari kekecewaan tersebut Ariff akhirnya bertugas di sebuah pulau yang jauh dari segala kemudahan dan perhubungan.  Pada zahirnya Ariff bekerja dengan Tuan Syed iaitu suami Alia bagi memajukan Jentayu Corporation dan sebenarnya  dalam masa yang sama beliau juga menjadi tali  barut company keluarga beliau yang juga menginginkan pulau yang sedang dalam perancangan untuk dibangunkan sebagai satu pulau satu resort. 

Setelah beberapa tahun tinggal di pulau tersebut Ariff mula menyintai kepulauan tersebut dan menyokong orang kampung membuat patisyen agar tidak menjual tanah2 mereka kepada orang luar...

Pergaduhan akhirnya berlaku antara Ariff dan Tuan Syed Rizal bila mana beliau mengetahui isterinya mempunyai hubungan dengan Ariff dan sanggup menyerahkan pulau dan bengkel yang disediakan untuk Ariff dengan syarat Ariff bersedia melepaskan isterinya dan tidak mengganggu mereka.   Ariff juga secara terpaksa menanda-tangani perjanjian yang dibawa oleh Syed Rizal memandangkan Syed Rizal mengacukan pistol kepada beliau.  Dalam keterpaksaan Ariff terpaksa menandatangani surat perjanjian tersebut.

Pulau Penentian akhirnya berjaya dibangunkan oleh Syarikat Bestwood dengan Ariff sebagai tunjangnya.   Alia berusaha melupakan Ariff dengan cuba memberi sepenuh kasih sayang kepada suami dan anaknya dan juga dengan kehadiran seorg lagi cahayamatanya iaitu Syed Imran.

Siti yang ada hati dgn Ariff akhirnya memutuskan utk melupakan Ariff bila mana beliau memasuki bilik Ariff dan mendapati potret Alia ada di dalam bilik Ariff dan menganggap Ariff seorang yang berlaku serong kerana mencintai isteri orang.

Salleh seorang penduduk di pulau Penantian telah berjaya menempah nama dan  berjaya di bidang mencipta lagu.  Sebelum ini  beliau bekerja bersama Ariff di bengkel di pulau tersebut.  Siti yang sebelum ini menyimpan hati terhadap Ariff akhirnya mengetahui  Ariff dan Alia merupakan pasangan kekasih yang bahagia semasa di luar negara.  

Siti dn Salleh akhirnya berkahwin dan bahagia.  Beliau juga dapat membongkar misteri angsa putih yang berada di rumah Alia..

Ariff meninggal setelah botnya yang di beri nama Alisya iaitu bersempena nama adiknya yang meninggal telah terkorban di laut luas bila mana botnya dilanda gelombang yang ganas.  beberapa hari Ariff koma dan akhirnya meninggal..

Setelah beberapa tahun Ariff meninggal,  Alia ke pulau perhentian semula bersama anaknya dan dibenarkan oleh penjaga rumah berkenaan untuk memasuki bilik Ariff.   Alia tetap tertanya2 mengapa Ariff meninggalkannya sedangkan angsa putih tetap bersamanya semasa beliau meninggal.  Hakikatnya Ariff tetap menyayangi Alia hingga ke akhir hayat beliau.