Tuesday, January 29, 2013

SETIA HUJUNG NYAWA - FATIN NABILA

Ersalina berkahwin dengan Zain atas kehendak keluarga mereka.  Ibu Zain yang pertama kali melihat Ersalina berkenan dengan kesopanan beliau dan mahukan Ersalina berkahwin dengan anaknya kerana Sofia iaitu tunangan Zain telah meninggalkannya seminggu sebelum majlis perkahwinan mereka berlangsung.

Ibu Zain sememangnya tidak menyenangi Sofea telah membuat berbagai cara agar Zain menolak Sofia, namun cinta Zain yang mendalam membuatkan ibunya terpaksa menuruti kehendak beliau.  Namun cabaran demi cabaran yang diterima Sofea dari ibu Zain membuatnya lari di saat2 akhir perkahwinan mereka.  

Memandangkan semua jemputan telah diedar maka ibu Zain terpaksa mencari pengganti pengantin perempuan.  Zain yang berasa bersalah kerana tindakan Sofea telah tidak sanggup untuk melukai ibunya lagi dan bersetuju dengan cadangan ibunya.  Ibu Zain iaitu Datin Adibah yang secara tidak sengaja terlihatkan Ersalina semasa mengunjungi rumah beliau  bersepakat dengan  ibu Ersalina untuk menyatukan mereka.  Datin Adibah memohon Haliza iaitu ibu Ersalina membantu membersihkan nama keluarga mereka kerana pelbagai perkara akan timbul sekiranya perkahwinan Zain dibatalkan.  Manakala Haliza pula mempunyai sebab tersendiri mengapa beliau hendak mengahwinkan Ersalina segera.  Kehendak Datin Adibah merupakan rahmat bagi beliau dan keluarganya juga.


 Walaupun berkahwin tanpa cinta namun Ersalina dan Zain berusaha untuk menjaga rumahtangga mereka sebaik mungkin.  Sebenarnya ada insiden sehari sebelum mereka berkahwin di mana Ersalina telah tertumpahkan ice-cream ke atas baju Zain dan mereka berdua sebenarnya terpegun dan terpesona antara satu sama lain sehingakan Zain serasa ingin membatalkan perkahwinannya kerana telah jatuh cinta pandang pertama dengan Ersalina. Nmaun perkahwinan tetap perlu dijalankan kerana tidak mau melukai hati ibunya.  Namun kedua2nya begitu terkejut semasa majlis membatal air sembahyang di mana orang yang begitu diharapkan rupa2nya adalah merupakan jodoh mereka.

Walau hampir sebulan perkahwinan mereka dan mereka belum lagi menjalani kehidupan sebagai suami isteri yang sebenarnya namun sedikit demi sedikti perasaan itu hadir dalam diri mereka.  Dan mereka ingin merasmikan malam pertama mereka dengan mengadakan candle light dinner sebelum perasmian tersebut.  Namun malang melanda di mana Ersalina telah terjatuh akibat tersilap langkah semasa menuruni tangga semasa ingin menyambut tangan Zain.  Ersalina pengsan dan keguguran.  

Zain begitu marah kerana Ersalina dan keluarganya telah menipunya dan keluarganya.  Menjadiakn Zain sebagai pak sanggup kerana Ersalina telah hamil.  Akibat sakit hati Zain kerap menyakitkan hati Ersalina dengan pelbagai cara. Ersalina yang sedar akan kesilapan diri hanya bersabar dengan sikap Zain.  Beliau berusaha sebaik mungkin untuk menjadi isteri yang terbaik kerana sememangnya beliau telah cintakan Zain sepenuh hati.  

Sebenarnya Ersalina juga  tidak menjangka yang beliau mengandung.  Ini disebabkan itulah  pertama  beliau melakukan kesilapan dalam dirinya.  Semuanya adalah rancangan ibunya untuk mengahwinkan beliau pabila mengetahui Ersalina mengandung.  Ibunya mendapat tahu beliau mengandung  semasa beliau pengsan ketika sedang berjogging.  Namun rahsia tersebut hanya ibunya dan Dr Surya sahaja yang tahu.

Kedinginan Zain berterusan dan ibunya menjangkakan Zain kecewa kerana Ersalina keguguran.  Ibu Zain mencadangkan mereka berbulan madu dan Zain tidak dapat mengelak untuk menerima kehendak ibunya.  Namun Zain tetap dengan sikapnya dan mereka masih belum berbaik setelah kembali dari berbulan madu.  

Namun sekembalinya dari berbulan madu mereka tidak dapat mengelak untuk balik ke rumah ibubapa Zain dan secara tidak terduga memandangkan mereka sebenarnya sememangnya begitu mencintai antara satu sama lain maka secara tidak terjangka mereka telah menjalani hubungan suami isteri.  

Keesokannya semasa Zain ingin ke tempat kerja Ersalina begitu berat untuk melepaskannya sehinggakan disindir oleh ibu mertuanya.  Zain berjanji akan pulang segera untuk membawa Ersalina pulang ke rumah mereka.  Namun malang tak berbau pabila Zain ditimpa kemalangan semasa hendak balik ke rumah. Beliau koma dan Ersalina setia menanti Zain sehinggakan kesihatannya tidak terjaga.  Hampir sebulan Zain koma dan tak semena2 pada satu hari Ersalina begitu tak bermaya dan pengsan dan doktor mengesahkan beliau hamil.

Hady begitu terkejut dan sebelumnya beliau telah dimaklumkan oleh Zain bahawa mereka belum lagi bersama bertanyakan secara direct anak siapakah yang dikandungknya.  Ini disebabkan Zain koma dan kemungkinan ianya adalah seperti kandungan Ersalina yang lepas iaitu anak kepada jantan lain.  Secara tidak sengaja Datin Adibah terdengar perbicaraan mereka dan telah mengamuk dan menghalau Ersalina.  Namun radang Datin Adibah membuatkan Ersalina terpaksa mengalah.

Setelah lebih sebulan Zain sedar dan dibawa pulang.  Namun Datin Adibah melarang Ersalina berjumpa dengannya, namun sekali sekala Zain pulang juga ke rumah mereka untuk bersama Ersalina.  Datin Adibah merancang agar Zain berkahawin dengan anak kawan baiknya dan mereka telah ke JB untuk berjumpa Puan Sri Muna iaitu rakan beliau.  Sebenarnya tanpa diketahui oleh Datin Adibah anak rakannya iaitu Eriza  adalah kaki clubbing dan kaki mabuk.  Beliau juga berani masuk ke bilik Zain sorang2 semasa Zain sedang tidur dibiliknya.

Beliau memaksa Zain mengikutnya ke Club namun ditolak, tetapi akhirnya Zain mengikut juga.  Disebabkan beliau mabuk maka Zain membawanya pulang ke hotel.  Rakan Datin Abibah begitu marah kerana menggangap Zain telah menodai anaknya dan memaksa Zain mengahwini Eriza.  Puan Sri Muna juga mengugut Datin Adibah bila mana tujuan mereka berjumpa sebanarnya adalah bagi menjodohkan anak mereka dan Puan Sri Muna ingin membawa perkara ini ke tengah kerana menggangap  Zain telah merosakannya anaknya.   

Zain begitu marah dan mereka bertegak untuk membuat report polis.  Akhirnya Datin Adibah mengaku kesilapannya akibat terlalu teruja ingin Zain berkahwin dengan wanita yang dianggap baik2 sehingga merosakkan masa depan anaknya sendiri.

Secara tidak diduga semasa di hotel berkenaan,  Datin Adibah telah ditegur oleh anak kepada arwah rakannya,  di samping beliau ada seorang wanita yang bertudung litup iaitu Ekin yang muda belia.  Ekin adalah ibu tiri kepada Haziq...pada malamnya semasa mereka sedang makan adik Haziq meminta Datin Adibah menemankanya mandi dan dengan demikian secara tidak sengaja membolehkan Zain berbual dengan Ekin.. 

Sebenarnya Ekin adalah masa silam Zain di mana mereka telah terlanjur dan Ekin hamil.. Namun Zain yang terlalu muda waktu itu telah tidak mahu bertanggungjawab dan akhirnya Ekin dan ibunya menghilangkan diri tanpa dapat dikesan.  

Datin Adibah yang terdengar perbualan mereka begitu terkejut dan meminta Zain berterus terang.  Belaiu sesak nafas bila mengetahui perkara sebenarnya dan berasa insaf bila telah memperlakukan Ersalina sebelum sedemikian buruk ini.  Akhirnya beliau memohon maaf dari Haliza dengan apa yang telah beliau lakukan dan berharap Ersalina juga dapat memaafkannya namun beliau tetap menyimpan rahsia  masa lalu Zain dari pengetahuan Haliza dan juga Ersalina demi maruah keluarga mereka.