Tuesday, January 26, 2016

SHA DAN SHAH - SHA IBRAHIMSha dan Shah berkawan sejak berumur 5 tahun lagi.   Persahabatan mereka masuk tahun ke 22 semasa mereka berkahwin.


Ibu Shah memaksa beliau berkahwin dengan Sha. Sekiranya beliau menolak, beliau akan dikahwinkan dengan anak sahabat baiknya yang sedang belajar di Mesir. Manakala di pihak Sha pula tiada syarat diberikan oleh keluarganya sekiranya Sha enggan berkahwin dengan Shah.


Ibu Shah berbuat demikian kerana Shah sentiasa berganti teman wanita dan kerap gossip-gossip liar terpampang di dada-dada akhbar dan majalah-majalah. Shah terkenal kerana beliau adalah seorang anak muda yang berjaya dan amat dikagumi.  Sha dan Shah juga telah  lali dengan perangai masing-masing dan mudah bagi mereka menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan.   Shah mengajak Sha berkahwin kerana tidak bersetuju berkahwin dengan gadis yang  tidak dikenali dan dianggap tidak sesuai dengan dirinya.   Jalan yang paling selamat ialah berkahwin dengan sahabat baiknya sendiri. 

Awalnya Sha menentang kemahuan Shah dan menganggap keputusan Shah tidak masuk akal. Namun atas rasa simpati terhadap sahabat baiknya, Sha akhirnya bersetuju.   Dalam masa yang sama Shah juga tidak mahu hidupnya terikat sekiranya dia berkahwin dengan perempuan yang tidak faham akan kehendak dan perangainya yang suka sangat berkawan dengan kaum Hawa.

Lama-kelamaan mereka menjadi semakin menyayangi antara satu sama lain.  Sha pandai memujuk Shah dan tau apa yang Shah suka dan tidak.  Masing-masing akan berasa kosong sekiranya mereka tidak dapat bersama.  Walau kerap terjadi pertelingkahan, namun masing-masing pandai memujuk antara satu sama lain.

Sha bekerja dengan company ayah Cik Atilia.  Atilia sedaya mungkin ingin menggoda Shah kerana tau Shah adalah seorang yang berjaya dan lagi beliau tau Shah banyak harta. Sha yang awalnya buat tidak kisah namun lama kelamaan setelah perasaan sayang dan cinta ada dalam dirinya, Sha mula rasa cemburu.

Begitu juga dengan Shah, bila mana sahabat Atilia iaitu Iskandar mula ingin rapat dan ingin mendapatkan Sha kerana padanya Sha adalah seorang wanita yang sangat istimewa yang payah nak dicari pada masa ini.  Awalnya Iskandar ingin mendapatkan Sha kerana Shah adalah seterunya sejak dari zaman kolej lagi.  Iskandar kerap kalah di tangan Shah bila mana kesemua teman wanitanya akan lebih memilih Shah daripadanya.


Sha akhirnya berhenti dari Syarikat ayah Atilia dan bekerja dengan Sha bila mana beliau telah tahu bahawa company ayah Atilia banyak bermain kotor dna berusaha ingin mendapatka kerjasama dengan syarikat Shah walaupun beliau tahu syarikat ayah Atiolia bermasalah dan hampir bengkrap.  

Atilia semakin berdendam dengan Sha dan terus-terusan menggoda Shah.  Shah sedaya upaya menjauhkan dirinya dari Atilia kerana Atilia terlalu obses terhadap dirinya dan akan berusaha untuk mendapatkan Shah walau dengan apa cara sekalipun walaupun terpaksa membunuh.

Iskandar yang mula sedar bahawa beliau tidak akan berjaya mendapatkan Sha dan tahu bahawa cinta mereka terlalu dalam untuk dipisahkan.  Beliau mengambil langkah memberitahu Sha dan Shah akan rancangan Atilia namun kedua-dua mereka seakan tidak mempercayainya.  Namun akhirnya Shah mengambil juga pengawal peribadi untuk menjaga Sha kerana beliau bimbang akan keselamatannya.

Perselisihan  faham makin kerap terjadi di antara Sha dan Shah yang akhirnya membuatkan Sha terlalu berkecil hati dengan Shah.  Shah yang memberikan sebahagian dari sahamnya kepada Sha kemudiannya mengungkit bahawa Sha ingin melawannya kerana saham Sha lebih banyak daripadanya di dalam syarikat mereka membuatkan Sha semakin tawar hati untuk bekerja dengan Shah.  Sha akhirnya mengambil kepurtusan berhenti kerja dan memulangkan saham berkenaan kepada Shah semula.


Shah mula mengelabah bila mana Sha enggan melayannya dan menarik muka hapir dua minggu.  beluan tahu kesemuanya adalah kesilapan dari dirinya yang tidak tahu mengawal perasaan.  beliau mencampur adukkan kerja dan juga hal rumahtangga dan mengabaikan Shah.  

Atilia kerap menggugut Sha dengan memberikannya bunga tulips dan juga membuat panggilan ugutan.  Akhirnya dstu hari Atilia dapat lepas masuk ke dalam rumah Sha dan mengacukan pisau kepadanya.  Sha cuba bertenang dan melayan Atilia sebaik mungkin kerana beliau tau bila-bila masa sahaja pisau yang ada ditangan Atilia akan tertusuk kepadanya jika beliau salah membuat perhitungan. Ini kerana Atilia ingin Sha dan anaknya mati kerana beliau sangka Shah akan memilihnya sekiraya Sha mati.  Shah yang sedang demam teruk ketika tu itu terdengar suara bising-bising di ruang tamu rumahnya dan terkejut bila mengetahu Alitia mengancam nyawa isteri dan anaknya. Shah  membuat reverse psikologi bagi menarik perhatian Atilia namun akhirnya Shah tertikam juga oleh Atilia. 

Semasa Sha ingin melahirkan, Shah yang masih belum benar-benar pulih tetap ingin bersama-sama Sha semasa proses kelahiran kerana beliau telah berjanji dengan Sha. Sha akhirnya selamat melahirkan seorang bayi lelaki dan selepas itu Shah terus pengsan kerana masih belum benar-benar pulih.

Atilia dimasukkan ke pusat rawatan pesakit jiwa dan Shah dan Sha akhirnya happy bersama anak mereka dan kini bakal menimang cahaya mata kedua.


Mariatie pula iaitu sahabat baik Sha berkahwin dengan Syed Adif iaitu sahabat baik Shah yang sama-sama belajar di luar negara dahulu.  Walau pada awalnya Shah menentang perhubungan mereka, namun akhirnya setelah mengenali hati budi Atie, Shah bersyukur kerana mereka sememangnya pasangan yang benar-benar ideal dan mereka juga kini telah mempunyai seramai 3 orang cahayamata.